· Sinopsis:

La naturalesa exuberant de l’Alt Pirineu serveix de teló de fons per rebre l’emotiva trobada d’un grup de dones que es reuneixen al Centre d’Art i Natura de Farrera.

Un documental que se submergeix en la necessitat de penetrar, conèixer i repensar la Salut Mental a través d’una mirada íntima i poètica, que ens transportarà al cru i humà relat de Momo – Contxi Garcia de Marina – amb l’ajuda de les lúcides i inspiradores paraules de l’activista en primera persona Mercè Torrentallé.

· Personatges Principals: 

Contxi Garcia de Marina, familiarment coneguda com a Momo, és membre de la junta de l’Associació Salut Mental Pallars. Una veu en primera persona que, a través del seu testimoni i relat, lluita per sensibilitzar la societat amb l’objectiu de derogar les pràctiques de contenció mecànica de les plantes de psiquiatria de l’estat espanyol.

Mercè Torrentallé Rocaspana és una activista en primera persona que lluita pels drets i les condicions socials de les persones afectades en Salut Mental en l’àmbit local i nacional del territori espanyol. És presidenta de ASM (Assosiació Salut Mental) la Noguera, vocal de la Coordinadora SM terres de Lleida, comissaria del projecte Creativitat i SM, vocal de la junta de la Federació SM Catalunya, membre de la Red Estatal de Mujeres de la confederación SM España i vicepresidenta Obertament.

· Presentació del Projecte 

El dia 26, 27, 28 de juliol de l’any 2021 un grup de dones es reuneixen al CAN – Centre d’Art i Natura de Farrera- al Pallars Sobirà amb motiu d’una trobada organitzada pel Club Social Pallars i la Coordinadora d’Entitats de Salut mental i Addiccions de les Terres de Lleida. Una estada sorgida de la necessitat de generar contextos d’escolta i espais horitzontals, on el testimoni en primera persona permeti crear un vincle d’apoderament, empatia i afectivitat. 

Les imatges del curtmetratge-documental s’originen a través d’aquesta trobada al CAN de Farrera. Una mirada contemplativa que es limita a enregistrar els testimonis de les dues protagonistes. D’aquesta forma, es copsa un paisatge emocional i reflexiu que permet submergir l’espectador al desconegut món de la Salut Mental. Amb l’objectiu de generar un relat inclusiu que permeti repensar nous models d’enfocament en el context de la psiquiatria actual.

· Fitxa Tècnica

Títol: MOMO – El vol del núvol –

Direcció: Tati Finchi

País: Espanya

Idioma: Català

Any: 2021

Duració: 30 min

Gènere: Documental – Curtmetratge

Productora: Alendo Productions

Direcció de Fotografia: Marc Ávila

Operador de càmera: Marc Ávila & Boris Tinoco

Muntatge: Marc Ávila & Tati Finchi

Ajudant de muntatge: Jordi Oliver

Etalonatge: Marc Ávila

Grafisme: Elisenda Galindo

Disseny de so: Pau Matas & Jorge Montenegro

Música: Pau Matas & Cèlia Rovira, Carles Esteban, Iu Boixader

Format: H264 – 1920 x 1080 – HD

Estrena: 3 de decembre del 2021 al CaixaForum de Lleida, 

14 de desembre del 2021 als Cinemes Girona a Barcelona.